Menyerah

Dia belajar menjadi taat melalui penderitaan-Nya.
Ibrani 5:8

Yesus tahu apa yang anda sedang melalui. Sedang unutk berfikirkan demikan kerana Dia adalah anak kepada Allah, Yesus tidak mempunyai kesukaran untuk mentaati-Nya. Ketaatan diberikan dengan mudahnya kepada Dia, betul?

Tetapi hakikatnya, Dia menyerahkan kuasa yang terbatas-Nya untuk menjadi manusia. Ia berdoa dengan pengaliran air mata dan menangis kepada Dia yang boleh menyelamatkan-Nya (Ibrani 5:7).

Dia meminta kepada Bapa selama tiga kali untuk memberi-Nya laluan lain dan mengusir beban-Nya. Tetapi Allah tidak berbuat demikian. Kita sering memohon kepada Allah untuk menghilangkan penderitaan . Kadang-kadang Ia akan berbuat demikian, tetapi lebih kerap Beliau tidak. Daripada menjadi pahit atau marah pada Tuhan kerana tidak menjawab doa anda dengan cara yang anda mahukan, ingat bahawa Yesus telah belajar menjadi taat dengan keadaan yang menyebabkan dia menderita. Dia memahami bahawa ketaatan kepada kehendak Bapa adalah lebih penting daripada keselesaan Nya sendiri. Beliau memilih ketaatan. Beliau adalah contoh kita, kita perlu mencontohinya and belajar sifat taat serta dengan merendah diri kepada kehendak Allah. Dengan sifat itu kita baru boleh bermaju dan berkembang .

Dan memuji kepadaAllah kita mempunyai Yesus, Imam Besar kita yang boleh bersimpati kepada kelemahan kita kerana Dia juga mengalami kelemahan. Yang memberikan kita rahmat dan pertolongan tepat pada masa semasa kita memerlukan (Ibrani 4:15-16). Terima kasih, Yesus, untuk menundukkan diri kepada penderitaan sengit supaya kita boleh melihat kepada Anda dan mencari harapan.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s