Melarikan Diri 

Hidup dengan kekhuatiran rasa seperti hidup sebagai pelarian—kecuali anda melarikan diri daripada kehidupan sendiri. Rasa panik melanda dada anda apabila anda cuba sedaya upaya untuk melarikan diri ke tempat selamat yang kelihatan tidak terjangkau. Kerisauan berpusar dalam fikiran anda pada kelajuan yang menyebabkan anda sesak nafas, dan rasa takut bertambah besar, mengakibatkan keadaan tidak dapat membuat keputusan dan keraguan diri. 

Kedengaran biasa? Terdapat tekanan yang tidak putus-putus untuk tidak menutup kehidupan anda—e-mel tidak pernah berhenti, pemberitahuan bertimbun dalam telefon kita, dan janganlah terlupa jerat perbandingan yang dibawa oleh media sosial. Jadi, bagaimanakah kita hidup dengan semua itu, apabila kita sedar bahawa sebagai pengikut Yesus, kita dipanggil untuk menjalankan kehidupan tanpa mengkhuatiri apa-apa? 

Terlalu kerap kita berasa dibebani rasa bersalah kerana kita fikir orang Kristian tidak sepatutnya berasa seperti ini. 

Namun, bagaimana kalau kita berhenti melarikan diri daripada sesuatu dan mula berlari ke arah seseorang? 

Kita boleh. Anda boleh. Janji bahawa kita boleh menjalankan kehidupan tanpa mengkhuatiri apa-apa tidak berdasarkan apa yang kita boleh hasilkan tetapi berdasarkan hadirat Allah. Lihatlah apa yang tercatat dalam Filipi 4:6-7 BM: 

Janganlah khuatir akan apa pun. Dalam segala hal, berdoalah dan mintalah kepada Allah apa yang kamu perlukan. Apabila berdoa kepada Allah, hendaklah kamu selalu mengucap syukur. Kesejahteraan daripada Allah yang tidak mungkin difahami oleh manusia, akan menjaga hati dan fikiran kamu, kerana kamu sudah bersatu dengan Kristus Yesus.

Secara sendirian, kita tidak ada harapan untuk menang dalam pergumulan menentang kekhuatiran. Tetapi dengan Allah? Kita dapat menjangkau hadirat-Nya, yang memberikan ketenangan yang tidak mungkin difahami. 

Apa yang lebih baik tentang janji itu? Itu merupakan proses yang berterusan. Dalam setiap situasi. Setiap kali kita mula rasa bimbang, kita boleh pergi kepada Allah untuk ketenangan-Nya kerana ketenangan adalah hasil sampingan hadirat Allah. 

Kekhuatiran tidak selalu lenyap segera. Ini merupakan proses mencari hadirat-Nya detik demi detik, secara berterusan. Sepanjang beberapa hari seterusnya, kita akan berkongsi cerita orang biasa yang telah bergumul dengan kekhuatiran dan pelajaran mereka sepanjang perjalanan itu. 

*Jika anda bergumul dengan kecelaruan keresahan, memanglah penting untuk mendapatkan bantuan yang anda perlukan. Jika anda rasa anda mengalami kecelaruan keresahan, jumpalah doktor anda. Mendapatkan bantuan tidak menjadikan anda lemah; malah menjadikan anda bijak.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s