Ganggulah Saya

Apa yang kita doakan adalah penting. Namun, bukan sahaja penting, malah penuh bermakna. 

Kandungan doa kita memberitahu kita lebih banyak tentang diri kita dan hubungan kita dengan Allah daripada apa yang dibayangkan oleh kebanyakan orang. Apa yang kita doakan mencerminkan apa yang kita percaya tentang Allah. Jika sebahagian besar daripada doa kita adalah untuk “diri sendiri” atau “hal yang penting bagi kita,” maka kandungan doa kita mengkomunikasikan bahawa kita percaya, di lubuk hati, bahawa Allah wujud terutamanya untuk kita.

Jadi, luangkan masa dan buat audit doa. Fikir tentang semua perkara yang anda doakan baru-baru ini—bukan sepanjang hidup anda, hanya tujuh hari yang lalu. Pertimbangkan untuk mencatatkan dalam buku nota atau taipkan memo pada telefon anda dan senaraikan semua perkara berbeza yang anda mengemukakan petisyen kepada Allah supaya melakukan pada minggu lepas. Luangkan masa dan mempertimbangkannya. Ingatkah anda? Apa yang anda doakan? Apakah yang anda mahu Allah buat? 

Jawablah dengan jujur. Jika Allah berkata ya terhadap setiap doa yang anda doakan pada tujuh hari yang lalu, bagaimanakah dunia ini akan menjadi berbeza? 

Jika doa anda adalah biasa, berhati-hati, mungkin anda akan mengalami hari yang baik, tiba dengan selamat, atau menikmati burger keju dengan dua patti daging lembu, kentang goreng, dan Diet Coke yang diberkati.

Selama beberapa tahun, jika saya melakukan audit doa, hasilnya adalah suram. Jika Allah melakukan segala sesuatu dalam tempoh seminggu yang saya minta itu, dunia ini tidak banyak berbeza. Sebenarnya, sesetengah minggu saya tidak mendoakan apa-apa. Pada minggu yang lain, saya mungkin berdoa, tetapi doa tersebut adalah tentang saya, dan itu tidak banyak mempengaruhi rancangan besar dunia ini.

Doa saya adalah terlalu berhati-hati.

Saya mempunyai akses kepada Pencipta dan Pemelihara alam semesta. Allah yang Besar. Yang pertama dan yang terakhir. Yang awal dan yang penghujung. Allah yang maha berkuasa, maha hadir, maha mengetahui yang boleh membuat api turun dari syurga, menutup mulut singa yang lapar, atau menenangkan ribut yang mengganas. Dan semua yang saya minta daripada-Nya adalah melindungi saya dan membantu saya untuk mengalami hari yang baik.

Selama beberapa tahun, saya tidak mahu diganggu. Namun, selepas mengucapkan lebih banyak doa yang berbahaya, saya mendapati bahawa galakan lembut Allah akan selalu mengganggu rancangan saya yang mementingkan diri dan Dia akan mengarahkan saya ke arah kehendak kekal-Nya.

Iman saya bertambah kuat.

Kehidupan saya lebih kaya.

Hati saya lebih penuh.

Fikirlah tentang apa yang akan menjadi berbeza jika anda berdoa dengan lebih jelas. Jika anda mengambil lebih banyak risiko. Jika anda bersifat lebih terbuka terhadap apa yang mungkin dilakukan oleh Allah dalam anda daripada berharap Dia akan melakukan sesuatu untuk anda sahaja. Bagaimana kalau anda mengucapkan doa yang lebih berani? Membuat impian yang lebih besar? Mengejar Yesus dengan tidak berhati-hati dan iman yang berani serta tidak mementingkan diri?

Sudah tiba masanya untuk mengubah cara anda berdoa. Sudah tiba masanya untuk meninggalkan doa yang selamat, selesa, dapat diramalkan, dan mudah diucapkan. Sudah tiba masanya untuk berdoa dengan berani, untuk mengambil risiko, untuk membuka diri terhadap jalan yang berbeza ke destinasi yang lebih baik. Sudah tiba masanya untuk mula mengucapkan doa yang berbahaya. Sudah tiba masanya untuk diganggu.

Jika anda betul-betul ingin membuat perbezaan di dunia ini, anda perlukan kuasa dari syurga. Jika anda ingin kehidupan anda untuk menjadi penting, sudah tiba masanya untuk mengucapkan doa yang besar, berani dan tidak mengenal gentar. 

Carilah Allah dan berimpian besar. Menentang ketakutan akan kegagalan. Sudah tiba masanya untuk keluar. Untuk percaya. Untuk memberanikan diri. Untuk berasa yakin. Kehidupan anda tidak mungkin sentiasa rasa selamat. Iman diperlukan. Namun, tanpa iman, memang mustahil untuk menyenangkan hati Allah.

Apa yang anda nantikan?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s