Anda Dihargai

Pernahkah anda rasa anda tidak berguna? Seolah-olah anda ialah barang-barang yang rosak? 

Alkitab sangat jelas tentang betapa bernilainya anda di mata Allah. Walau apa pun yang anda beritahu diri sendiri pada waktu yang paling teruk, kebenarannya adalah Allah telah mencipta anda sebagai karya agung-Nya yang sempurna.

Di mata Allah, anda telah dicipta dengan baik dan luar biasa. Dia telah merangkaikan anda dengan teliti di dalam rahim ibu anda, dan Dia telah mencipta anda menurut gambaran-Nya. Dia mengasihi anda seperti anak-Nya sendiri, malah mengetahui bilangan rambut di kepala anda!

Yesus memberitahu kita bahawa tidak seekor pun burung jatuh ke tanah tanpa persetujuan dan jagaan Allah. Jika Dia begitu mengambil berat tentang burung, dapatkah anda bayangkan betapa banyaknya Dia mengetahui tentang anda dan mengambil berat tentang anda, ciptaan agung-Nya yang sempurna? Anda dihargai!

Luangkan masa sekarang untuk mengucapkan doa ini kepada Allah: Allah, terima kasih kerana mencipta saya dalam gambaran-Mu. Tolonglah saya untuk sentiasa mengingati bahawa saya telah dicipta dengan baik dan luar biasa dan bahawa saya amat dihargai di mata-Mu. Apabila saya mula berfikir bahawa saya tidak berguna atau membazirkan ruang sahaja, ingatkan saya tentang kebenarannya—bahawa saya ialah ciptaan-Mu yang sempurna. Saya berdoa dalam nama Yesus. Amin.

Bertindaklah Sekarang

Bercakaplah dengan seseorang yang bersedia untuk mendengar 24/7: panggil 03-76272929 (Befrienders), 03-42657995 (Life Line Association Malaysia) atau 03-27806803 (Malaysian Mental Health Association)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s