Peruntukan

Bolehkah anda mengenangkan suatu waktu di mana anda berasa ditenggelami saiz atau skala sesuatu cabaran atau tugas yang anda hadapai? Apakah perasaan anda? Apakah yang telah anda lakukan?

Kawan saya, Mary, merasakan ini. Kehidupan di Uganda adalah sukar kepadanya. Suaminya lesap, meninggalkannya dengan empat orang anak kecil. Mereka hidup dalam pondok lumpur dengan atap jerami dan memiliki seekor kambing. Mary bekerja bila mungkin dan memperoleh pendapatan yang kecil, tetapi ia tidak pernah mencukupi dan keluarganya sentiasa kelaparan. Sememangnya tiada wang untuk membayar yuran persekolahan anak-anaknya.

Pada suatu hari Mary mendengar tentang pengajian Alkitab di sebuah gereja tempatannya. Dia menghadirinya meskipun dia bukan orang percaya. Apabila dia mendengar tentang perisitwa di mana Yesus memberikan makanan kepada 5000 orang dalam sehari, dia sedar bahawa Allah mengambil berat tentang orang yang lapar! Pengajian itu meneliti cara Yesus telah mendorong murid-murid-Nya untuk bekerja bersama-sama untuk memastikan semua orang diberi makan. Bersama-sama orang lain, Mary mendapat ilham untuk mula merancangkan masa depan yang berbeza untuk anak-anaknya.

Mary dan keluarganya mula menanam tanaman untuk dijual dan berupaya mendapatkan wang untuk membeli beberapa ekor ayam, diikuti babi, dan akhirnya dua ekor lembu. Ini memberikan kesan yang amat besar terhadap kehidupan mereka: diet yang seimbang, pakaian, yuran sekolah, rumah yang lebih baik, dan ubat untuk merawat penyakit mereka.

Kini, Mary kelihatan berseri. Dia berjalan rapat bersama Tuhan dan telah melihat cara Dia telah membantunya dan keluarganya untuk menyara diri.

Renungkan:

Semasa memikirkan tentang cabaran yang dihadapi komuniti kita dan kekurangan sumber kita, apakah dorongan khusus yang terkandung dalam kisah ini?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s