Penahan Buku

Berapa kerap anda melihat perkara yang tidak pernah dilihat sebelumnya? Contohnya, kereta yang baru anda beli merupakan satu-satunya kereta yang anda lihat di jalan meskipun anda tidak perasan pernah melihatnya. Sering kali, Alkitab juga demikian. Anda membaca satu ayat atau petikan berulang kali dan tiba-tiba, sesuatu yang baru menarik perhatian anda. Inilah salah satu sebabnya saya suka membaca Firman Allah. J. Lee, kerap mengingatkan bahawa, “Kita belajar secara perlu tahu sahaja.”

Semasa membaca bab 6 Efesus, yang termasuk ayat “Perlengkapan Senjata daripada Allah” yang terkenal, yang banyak didengar oleh kebanyakan daripada kami. Ia bermula seperti ini:

“Pakailah seluruh perlengkapan senjata daripada Allah, supaya kamu dapat mempertahankan diri daripada muslihat Iblis yang jahat.”

Jika kita memecahkan Perlengkapan Senjata daripada Allah, ia akan kelihatan seperti ini:

  1. Oleh itu, kamu harus bersiap sedia! Gunakanlah ajaran benar tentang Allah sebagai tali pinggang, 
  2. dan ketulusan sebagai perisai dada.
  3. Hendaklah kesediaan untuk mengisytiharkan Berita Baik yang membawa kesejahteraan menjadi seperti kasutmu.
  4. Gunakan kepercayaan kamu kepada Allah sebagai perisai di tangan,
  5. terimalah penyelamatan daripada Allah sebagai topi besi 
  6. dan firman Allah sebagai pedang daripada Roh Allah.

Kita mempunyai enam cara untuk tetap kuat dalam Tuhan! Namun, lihatlah secara teliti terhadap apa yang menyatukan semuanya. Kebenaran daripada Firman Allah, Pedang daripada Roh Allah, yang merupakan Firman Allah! Saya tidak pernah melihat ini dan berasa kagum! 

Penahan buku yang pertama ialah tali pinggang kebenaran. Tali pinggang dicipta untuk memastikan sesuatu tidak melorot, seperti seluar kita. Semasa Alkitab ditulis, pakaian pada zaman itu serupa dengan kain yang panjang atau jubah, dan tali pinggang memastikan pakaian panjang ini tidak melorot dan membenarkan pemakainya untuk bergerak dengan cepat tanpa terjatuh. Memanglah sesuai bahawa kita boleh menggunakan kebenaran daripada Firman Allah untuk mengelakkan kita daripada tersandung. Firman Allah merupakan sumber kebenaran untuk pengikut Yesus!

Penahan buku yang terakhir ialah Pedang Roh, iaitu Firman Allah. Pedang adalah alat pertahanan dan senjata serangan. Firman Allah harus digunakan untuk mempertahankan dan menakluk apabila musuh kita merayau-rayau mencari mangsa. 

Seperti yang dilihat dalam gambaran ini, buku bersandar pada penahan buku. Penahan buku mewakili Firman Allah dan merupakan cara untuk tetap teguh. Gambaran ini mewakili kehidupan kita sebagai pemimpin. Kita harus memiliki rak yang dipenuhi buku yang menjadi sumber pengajaran. Rak ini juga dipenuhi pengalaman yang telah membentuk kita dan pendidikan yang telah menyediakan kita. Sumber tersebut adalah berkuasa dan berguna, dan Allah akan menggunakannya dalam cara yang Dia rasa adalah sesuai. Walau bagaimanapun, hal yang kritis dari segi misi adalah penahan buku yang mengelilingi buku, pengalaman, dan pendidikan tersebut. 

Sebagai pemimpin, salah satu cara yang terpenting untuk meningkatkan kemampuan kepimpinan kita adalah membina dasar yang kukuh atas Firman Allah. Semua pembelajaran, pengajaran, dan pendidikan kita mesti melalui turas kebenaran Firman Allah—penahan buku. Ia akan membentuk perspektif kita, dan membenarkan kita untuk memproses kebenaran sebenar situasi dan keadaan. Maka, apabila, bukannya jika, keadaan menjadi sukar, kita berupaya meningkatkan kemampuan kepimpinan kita kerana kebenaran Firman Allah ada dalam kita, dan ia akan memimpin kita untuk memberikan respons yang sewajarnya. Firman Allah dalam kita menyediakan kebijaksanaan alkitabiah yang diperlukan untuk menjadi pemimpin yang cemerlang.

Allah, saya mahu kebenaran-Mu untuk meresapi hati dan roh saya. Berbicaralah kepada saya dan mengingatkan saya agar menjadikan penahan buku Perlengkapan Senjata daripada Allah itu sebahagian daripada hari saya. 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s