Percaya

Ini cerita dari kawan yang tinggal di Oklahoma di mana cuacanya boleh berubah secara drastik dan dengan cepat sekali. Suatu tahun dalam bulan Mac, mereka mengalami cuaca cerah musim bunga yang paling indah dan suhu tertinggi ialah 83 darjah Fahrenheit. Hari keesokannya pula salji turun sebanyak tiga inci. Walau betapa dramatik pun perubahan cuaca itu, ia tidak setanding musim ‘tornado’. Ribut seolah-olah berpusar-pusar entah dari mana.

Sebagaimana ia berlaku dalam kehidupan kita.

Saya berbual dengan seorang wanita di permainan bola sepak anak lelaki saya baru-baru ini, yang menghadapi beberapa masalah kesihatan. Dia menjelaskan bagaimana dia adalah amat rapat dengan Allah dan sangat terlibat dalam gereja beberapa tahun lalu. Walau bagaimanapun, apabila dia mula mengalami beberapa percubaan yang sukar, dia mempersoalkan mengapa Allah membenarkannya. Dia menahan air matanya semasa berkata, “Bagaimanakah saya dapat menyembah Allah yang saya tidak percayai?”

Adakah kita akan mempercayai bahawa Allah itu baik meskipun ketika kehidupan itu tidak baik?

Soalan wanita ini mengenai teras keputusan terbesar kehidupan. Adakah kita akan mempercayai bahawa Allah itu baik meskipun ketika kehidupan itu tidak baik? Respons kita terhadap penderitaan dan cabaran menentukan sebahagian besar daripada masa depan kita.

Berdasarkan sifatnya, iman memerlukan kepercayaan dalam sesuatu—atau seseorang—yang tidak selalunya dapat diramalkan atau dapat difahami mengikut standard manusia. Jika kita berterus-terang, kebanyakan daripada kita inginkan bukti yang tidak dapat disangkal tentang hadirat Allah yang baik hati dalam kehidupan kita.

Ini bukanlah perkara yang baru. Anda ingat tentang Tomas yang ragu-ragu? Selepas Yesus mati pada salib dan bangkit daripada kematian, Tomas berkata dia tidak akan mempercayainya melainkan dia melihat bukti. Daripada menjadi marah dan mengetepikannya kerana kekurangan iman, Yesus dengan penuh rahmat menunjukkan tangan-Nya yang mempunyai kesan paku kepada Tomas.

Anda ingat tentang murid yang menghadapi ribut? Lalu angin kencang bertiup dan ombak melanda perahu sehingga hampir penuh dengan air. Markus 4:37 BM. Di tengah-tengah ribut, murid-murid itu tidak bersendirian. Markus mengingatkan kita dalam ayat seterusnya bahawa Yesus sedang tidur di bahagian belakang perahu itu.

Dengan Yesus dalam perahu anda, ribut masih menggoncangkan anda, tetapi anda tidak akan tenggelam.

Orang seperti anda dan saya, wanita di permainan bola sepak itu, Tomas, dan murid tersebut cenderung berfikir bahawa kita tidak akan mengalami ribut jika Allah betul-betul menyertai kita. Walau bagaimanapun, itu bukanlah keadaannya. Dengan Yesus dalam perahu anda, ribut masih menggoncangkan anda, tetapi anda tidak akan tenggelam. Dia menyertai anda, semasa hujan musim bunga dan semasa tornado paling dahsyat yang dapat dibayangkan.

Dia bukan sahaja menyertai anda, Dia berpihak kepada anda. Jika Dia berpihak kepada anda, siapakah dapat melawan anda? Percayalah Allah dengan apa jua yang ditahan anda. Percayalah Dia dengan pasangan masa depan anda. Percayalah Dia dengan anak anda. Percayalah Dia dengan kerjaya anda. Percayalah Dia dengan kesihatan anda. Percayalah Dia dengan kewangan anda.

Percayalah Dia tanpa ragu-ragu.

Habis perkara.

Doa: Bapa di syurga, saya mempercayai-Mu dengan perkara yang akan saya mulakan dan hentikan. Saya mempercayai-Mu dengan tempat di mana saya akan menetap dan tinggalkan. Saya cukup mempercayai-Mu untuk menyerahkan hidup saya untuk melayani dan berhubungan dengan orang lain. Saya mempercayai bahawa Engkau hadir dengan tujuan di tengah-tengah ribut kehidupan saya. Terima kasih kerana menyertai saya, memimpin saya, dan memberikan saya tuntunan ilahi. Amin.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s